Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 28 marca 2013

Babcine ciasto z owocami i kruszonką

Ciasto, które tak jak pisałam, moja babcia robi latem z częstotliwością blachy na 2 dni. Zazwyczaj z owoców z własnego działkowego krzaczka lub drzewka, zazwyczaj jedzone w cieniu tego samego krzaczka. Mało która potrawa kojarzy mi się bardziej z latem i dzieciństwem.

3 jajka (+białko od kruszonki)
1/4 kostki masła
łyżka oliwy z oliwek
3/4 szklanki cukru (może być brązowy, tak też zrobiłam)
szklanka mąki (użyłam po połowie pszennej i pełnoziarnistej orkiszowej, następnym razem spróbuję w całości pełnoziarnistej)
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Rozpuścić masło w rondelku, przestudzić. Zmisować całe jajka. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia. Dodać masło i olej, a następnie partiami mąkę i reszte sypkich składników.

Na wierzchu ułożyć dowolne owoce. Jabłka, (mrożone) truskawki, porzeczki, maliny, rabarbar, śliwki. Użyłam jabłek i mrożonych truskawek, polecam takie połączenia przy owocach mrożonych aby nie zrobiło się zbyt mokro i nie poskutkowało zakalcem.

Kruszonka:
żółtko
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
łyżka masła (nie rozpuszczone)
szczypta proszku do pieczenia
pare kropli esencji waniliowej

Wszystko rozetrzeć w palcach, posypać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni, 40-50 minut.






4 komentarze:

  1. babcine ciacho z owocami i kruszonką ? pycha !! a najlepsza to chyba ta kruszonka hehe ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. super to ciasto, z jakimiś letnimi owocami o, np. jagodami to już w ogóle bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zachciało mi się lata i takiego ciacha ze świeżymi owocami jedzonego na dworze:)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl