Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 12 marca 2013

Orientalny kurczak z ananasem



Wydawać by się mogło, że duża ilość składników ale to bardzo przyjemne i szybciutnie danie. Przepis pochodzi z kwestii smaku ale dokonałam kilku modyfikacji.
Kurczak w marynacie:
ok. 300g piersi z kurczaka, bądź udek
szczypta soli
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
2-cm kawałek świeżego imbiru startego na tarce
łyżka soku z cytryny

Ananas w marynacie:
puszka ananasa, lub 1 świeży - świeży na pewno będzie dużo lepszy
2 łyżki sosu sojowego
łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
2 łyżki octu ryżowego

A także:
łodyżka szczypiorku wraz z cebulką
świeża kolendra
łyżka mąki kukurydzianej
olej
dodatkowy sok z cytryny

Zamarynować kurczaka i ananasa, odstawić na przynajmniej pół godziny. Rozgrzać w głębokiej patelni lub woku 2 łyzki oleju, włożyć kurczaka i smażyć ok. 5 minut. Wyjąć na talerz. Dolać łyżkę oleju, włożyć ananasa bez marytaty. Smażyć ok. 2 minuty, w razie gdyby przywierał dolewać marynatę. Następnie dodać kurczaka i marynatę, mąkę kukurydzaną rozrobić z odrobiną zimnej wody i dolać, zagotować, zaczekać aż sos zgęstnieje. Dodać szczypiorek i doprawić sokiem z cytyryny.

Podawać ze świeżą kolendrą i ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl