3 jajka (+białko od kruszonki)
1/4 kostki masła
łyżka oliwy z oliwek
3/4 szklanki cukru (może być brązowy, tak też zrobiłam)
szklanka mąki (użyłam po połowie pszennej i pełnoziarnistej orkiszowej, następnym razem spróbuję w całości pełnoziarnistej)
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Rozpuścić masło w rondelku, przestudzić. Zmisować całe jajka. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia. Dodać masło i olej, a następnie partiami mąkę i reszte sypkich składników.
Na wierzchu ułożyć dowolne owoce. Jabłka, (mrożone) truskawki, porzeczki, maliny, rabarbar, śliwki. Użyłam jabłek i mrożonych truskawek, polecam takie połączenia przy owocach mrożonych aby nie zrobiło się zbyt mokro i nie poskutkowało zakalcem.
Kruszonka:
żółtko
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
łyżka masła (nie rozpuszczone)
szczypta proszku do pieczenia
pare kropli esencji waniliowej
Wszystko rozetrzeć w palcach, posypać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni, 40-50 minut.
babcine ciacho z owocami i kruszonką ? pycha !! a najlepsza to chyba ta kruszonka hehe ;D
OdpowiedzUsuńsuper to ciasto, z jakimiś letnimi owocami o, np. jagodami to już w ogóle bajka :)
OdpowiedzUsuńpodziel się babcią! :)
OdpowiedzUsuńzachciało mi się lata i takiego ciacha ze świeżymi owocami jedzonego na dworze:)
OdpowiedzUsuń