Łączna liczba wyświetleń

środa, 13 lutego 2013

Nie samym śniadaniem człowiek żyje: pieczone falafele



Pieczone falafele:

Puszka ciecierzycy (240g po odsączeniu)
2 ząbki czosnku
łyżeczka sody
2 łyżki posiekaniej natki pietruszki
2 łyżeczki sezamu
łyżeczka mielonego kuminu (=kminu rzymskiego, nie kminku!)
łyżeczka suszonej kolendry
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka kaszy mannej (lub bułki tartej/otrąb)
odrobina soli i pieprzu

Dokładnie odsączyć ciecierzycę. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksuje, z razie potrzeby dodać odrobinę wody. Odstawić na 30 minut żeby wszystko przeszło, a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczajac umieszczać na blaszcze wyłożonej papierem. Piec 15 minut 2 temp. 200°C

Podałam z odrobiną jogurtu, sałatą z oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi oraz cynamonowym kuskusem: kuskus nasąknięty w wodzie przyprawiłam cynamonem, kardamonem, odrobiną soli i cukru trzcinowego, dodałam oliwę i rodzynki.,

Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi stąd: 
http://emmagotuje.blogspot.com/2012/02/pieczone-zielone-falafele-na-przekor.html


1 komentarz:

  1. Pieczone falafele to jeden z moich ulubionych pomysłów na ciecierzycę :) Koniecznie z dobrym sosem jogurtowym, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl